Politiek (internationaal)

Algemene en actuele financiële onderwerpen kunnen hier worden geplaatst
Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2682
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 2863
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor vogelspotter » 01 Jan 2019 13:07

Nieuws
 Markten Live
 Nieuws
 Algemeen

De belangrijkste afspraken voor beleggers in 2019


01 januari 2019 12:22


Ook dit jaar zullen politici en monetaire bonzen een grote impact hebben op de financiële markten. Deze data omcirkelt u alvast best in uw agenda.


Vrijdag 4 januari: Hoe reageert Fed-voorzitter Powell op dalende beurzen?


Jerome Powell en zijn voorgangers *** Yellen en Ben Bernanke worden vanaf 16.15 uur Belgische tijd geïnterviewd op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging van economen. Powell kan voor het eerst reageren op de negatieve reactie van de aandelenmarkten op het rentebesluit van 19 december. De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogde twee weken geleden de rente en stelde nog twee renteverhogingen in het vooruitzicht in 2019. Powell zal wellicht ook vragen krijgen over de toenemende kritiek van Donald Trump. De Amerikaanse president dreigde er net voor Kerstmis mee Powell te ontslaan, meldde het persbureau Bloomberg. Medewerkers van Trump zeiden later dat de president nu inziet dat hij Powell niet kan ontslaan. Trump herhaalde wel zijn kritiek op de renteverhogingen van de Fed.


Week van 14 januari: Brits Lagerhuis stemt over brexit


Het Brits Lagerhuis zal wellicht het akkoord tussen de Britse regering en de Europese Commissie over de voorwaarden van de brexit verwerpen. Wat daarna zal gebeuren, is erg onduidelijk. Premier Theresa May kan ontslag nemen, ze kan nieuwe verkiezingen aankondigen, een tweede referendum over de brexit houden of het Verenigd Koninkrijk kan zonder akkoord de Europese Unie verlaten. Het VK verlaat in principe op 29 maart 2019 de EU. De speculatie groeit dat er een tweede referendum komt. Opiniepeilingen suggereren dat de Britten dan zouden beslissen lid te blijven van de Unie.


Maandag 21 januari: China publiceert groeicijfer vierde kwartaal


De Chinese groeicijfers van het vierde kwartaal van 2018 zullen meer duidelijkheid verschaffen over de negatieve impact van de handelsoorlog met de VS. De Amerikaanse regering heeft in juli, augustus en september de importtaksen op Amerikaanse producten opgetrokken. De industriële activiteit in China daalde in december voor het eerst in meer dan twee jaar, bleek maandag. De grondstoffen- en aandelenmarkten kijken met argusogen naar de Chinese groeicijfers. Tegenvallende cijfers kunnen turbulentie veroorzaken op de markten en Peking ertoe aanzetten nieuwe stimuli aan te kondigen.


Woensdag 30 januari: Fed-vergadering met persconferentie


De Fed houdt op 30 januari zijn eerste vergadering van 2019. Vanaf dit jaar wordt elke vergadering van de Amerikaanse centrale bank gevolgd door een persconferentie. Dan wordt duidelijker of de Fed zijn beleid van renteverhogingen voortzet of een pauze inlast. De bestuurders van de centrale bank signaleerden in december dat ze in 2019 twee keer de rente willen optrekken. De rentetermijnmarkt gelooft de Fed niet en verwacht geen enkele renteverhoging dit jaar.


Vrijdag 1 maart: deadline onderhandelingen VS-China


De VS en China onderhandelen over de bescherming van intellectuele eigendom en technologie en over maatregelen die het Amerikaanse handelstekort beperken. Ze willen tegen 1 maart een akkoord bereiken. Trump zei in het weekend dat bij de onderhandelingen belangrijke vooruitgang is geboekt. Hij dreigde er vroeger mee de importtaksen op Chinese producten verder te verhogen als beide landen geen akkoord bereiken.


Donderdag 23 tot zondag 26 mei: Europese verkiezingen


Peilingen suggereren dat de anti-Europese partijen meer stemmen en zetels zullen halen dan vijf jaar geleden. Als die prognoses correct zijn, worden verdere stappen naar meer Europese integratie onwaarschijnlijk. Een voltooiing van de bankenunie is bijvoorbeeld een van de maatregelen die nodig zijn om de monetaire unie veerkrachtiger te maken.


Zondag 26 mei: Belgische verkiezingen


De Belgen verkiezen een nieuw federaal en regionale parlementen. De samenstelling van de toekomstige regering is belangrijk voor beleggers. Een centrumlinkse coalitie kan een meerwaardetaks invoeren, de effectentaks uitbreiden of andere taksen op roerende inkomens verhogen. Bij een centrumrechtse regering is die kans wellicht kleiner, hoewel de regering-Michel een effectentaks invoerde en de roerende voorheffing en beurstaks verhoogde.


Juni-september: voordracht van opvolger Draghi


De Europese regeringen dragen wellicht kort na de Europese verkiezingen een opvolger voor Mario Draghi voor. De ambtstermijn van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) eindigt op 31 oktober. Erkki Liikanen, de ex-gouverneur van de Finse centrale bank en een voormalig Europees commissaris, is volgens economen topfavoriet. De kansen van Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, zijn gedaald. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou liever hebben dat een Duitser Jean-Claude Juncker opvolgt als voorzitter van de Europese Commissie. Dat wordt normaal Manfred Weber als de christendemocraten de grootste fractie blijven in het Europees Parlement. De volgende ECB-voorzitter zal wellicht kort na zijn aantreden starten met geleidelijke renteverhogingen.


Derde kwartaal: meer duidelijkheid over eerste renteverhoging ECB


De ECB belooft de huidige erg lage rente minstens tot het einde van de zomer van 2019 te handhaven. Maar de timing van de eerste renteverhoging is onzeker. Economen verwachten de verhoging in september 2019. De rentetermijnmarkt pas in 2020. Tegen de zomer zal duidelijker zijn of de recente groeivertraging al dan niet tijdelijk is en of de kerninflatie (zonder voeding en energie) eindelijk versnelt.

Wouter Vervenne,

Redacteur Beleggen

Bron:"De Tijd"
a21 liked last!
In port:AB Inbev,Arcelor,ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom,Euronav, Greenyard,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,Wessanen,UCB.
Verk.TomTom,Nyrstar,Petobras(PBR-A).

Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeM DEGIRO LYNX
Inbev à €6.000 €3,60 €4,28 €6,00
Extra's o.a. 3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers


powered by Surfing Waves

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4142
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2828
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Dirk19 » 03 Jan 2019 08:08

Chinese president wil Taiwan inlijven: 'China moet en zal verenigd zijn'

De Chinese president Xi Jinping vindt dat China en Taiwan weer herenigd moeten worden. Volgens de president moet er over de kwestie 'diepgaand democratisch overleg' worden gevoerd.

Dat zei Xi Jinping woensdag op een bijeenkomst in Peking. Tegelijk liet hij verstaan dat het gebruik van geweld een optie is tegen buitenlandse inmenging.

'China moet en zal verenigd zijn, wat een onvermijdelijke vereiste is voor de historische verjonging van de Chinese natie in het nieuwe tijdperk', aldus Xi.

DELEN
Tegen diegenen die toch ijveren voor onafhankelijkheid, is het niet uitgesloten dat China geweld gebruikt, aldus Xi.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de communisten de macht overnamen in China en de nationalisten naar het naburige eiland Taiwan vluchtten. Er zijn twee aparte regeringen, maar China heeft Taiwan nooit erkend als onafhankelijke staat. Het beschouwt het eiland als één van zijn provincies. De jongste jaren zijn de relaties wel verbeterd.

'Het verschil in systemen is geen obstakel voor hereniging, noch een excuus voor de scheiding', pleitte Xi woensdag. Hetzelfde systeem bestaat immers ook met Hongkong, klonk het.

Tegen diegenen die toch ijveren voor onafhankelijkheid, is het niet uitgesloten dat China geweld gebruikt, aldus Xi. Dat geweld lijkt vooral bedoeld tegen buitenlandse inmenging, want 'Chinezen vallen geen Chinezen aan'.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen wees enkele uren later de Chinese oproep van de hand. Hij beklemtoonde dat Taiwan nooit de zogenaamde 1992 Consensus heeft aanvaard. Die erkent het principe dat er maar één China is, maar de interpretatie van wat dit is blijft open.

Volgens Tsai verduidelijkt de toespraak van Xi dat Peking de consensus wat betreft Taiwan definieert als 'Eén land, Twee Systemen'. Op basis hiervan zijn Hongkong en Macau terug onder paraplu van Peking gekomen. 'Taiwan zal nooit "Eén Land, Twee Systemen" erkennen. De meeste Taiwanezen zijn ertegen gekant. En dit is de Taiwan Consensus', zei de president.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/chin ... h28G_as5U#
a21 liked last!

Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2085
Lid geworden op: 01 Jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 696
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor neku » 11 Jan 2019 12:21

The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Gebruikersavatar
neku
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2085
Lid geworden op: 01 Jan 2017 20:21
Locatie: Antwerpen
waarderingen: 696
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor neku » 13 Jan 2019 16:46

The aim of education is the knowledge, not of facts, but of values!

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5112
Lid geworden op: 01 Jan 2012 20:51
waarderingen: 3172
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Beheerder » 14 Jan 2019 10:35

Een overzicht van waar dit jaar verkiezingen zijn, bron: https://twitter.com/Schuldensuehner/sta ... 6144156672

Verkiezingen wereldwijd in 2019.jpg
U kunt de afbeeldingen in deze bijlage niet bekijken, registreer hier en bekijk de bijlage.
Dirk19 liked last!
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5112
Lid geworden op: 01 Jan 2012 20:51
waarderingen: 3172
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Beheerder » 14 Jan 2019 23:03

Morgen de stemming over de Brexit, welke scenario's zijn mogelijk?

IMG_20190114_230140.jpg


Het had ook bij mopkes geplaatst kunnen worden ;)
U kunt de afbeeldingen in deze bijlage niet bekijken, registreer hier en bekijk de bijlage.
Dirk19 liked last!
Disclaimer: berichten geplaatst met dit account zijn geen beleggingsadviezen.

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4142
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2828
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Dirk19 » 15 Jan 2019 10:28

Jonathan Holslag helemaal van slag: 'Ik ben bang dat we de volgende oorlog verliezen'

In zijn boek ‘Vrede en oorlog’ reist Jonathan Holslag (37), hoogleraar internationale politiek, door drieduizend jaar wereldgeschiedenis. Hij raakte er somber door gestemd, want hij leerde vooral dat macht beperkt houdbaar is. Geen vrolijke voorspelling bij het begin van een nieuw jaar: ‘Europa lijkt over zijn top heen.’

Jonathan Holslag «De implosie van de westerse wereld lijkt onafwendbaar. Als samenlevingen hun welvaart als een gegeven beschouwen en vrede consumeren zonder erover na te denken hoe ze die kunnen garanderen, gaat het bergafwaarts. Europa lijdt aan schizofrenie en zinsverbijstering. We weten niet meer wie we zijn en dan gaat elke samenleving eraan.»

– Het is ook niet meer vanzelfsprekend om in defensie te investeren.

Holslag «We geven miljarden uit aan honden- en kattenvoer, maar als er geld nodig is voor veiligheid, geven we niet graag thuis. In de geschiedenis wordt vaak geschreven over decadentie die grote rijken te gronde richt. Ik denk dat wij nu ook kampen met decadentie. Het is goed dat je flink kunt consumeren, maar het is onze eerste verantwoordelijkheid om onze welvaart, veiligheid en zelfstandigheid in stand te houden. Dat hebben we zeker vijftien jaar niet meer gedaan.»

– Macht kost offers. Aan het Europa van nu zijn twee wereldoorlogen voorafgegaan.

Holslag «Macht komt niet aanwaaien. De jongere generaties zijn zich daar te weinig bewust van. Voor vrede en vrijheid betaal je een prijs. Het heeft ook geen zin in je schulp te kruipen. Je terugtrekken achter muren helpt niet om de migratie te stoppen. Muren zijn ook tekenen van zwakte. Als je je terugtrekt, geef je het terrein vóór die muur prijs. Vroeger of later ben je niet meer in staat die te verdedigen.»

– Wie ‘muren’ zegt, zegt ook ‘protectionisme’.

Holslag «Een samenleving wordt groot dankzij protectionisme, en op haar hoogtepunt moet alles vrij worden, met open markten. Daarna probeert ze wanhopig te behouden wat is opgebouwd. Het protectionisme van Donald Trump en van de brexiteers is daar een voorbeeld van.»

– Protectionisme is dan het failliet van globalisering?

Holslag «De globalisering heeft veel kapotgemaakt. Als wij goedkope kleding willen, die vervuilend is en deel uitmaakt van een wegwerpeconomie, betalen anderen elders op de wereld daar een prijs voor. De gewone westerse consumenten teren met hun koopgedrag op de uitbuiting van anderen, en de kloof tussen arm en rijk neemt toe.»

– Het is dus niet alleen de schuld van de elite?

Holslag «We moeten de verantwoordelijkheid bij onszelf zoeken.»

– In welke samenleving moeten we onze tijd, geld en energie steken?

Holslag «Beleidsmakers worden betaald om de belangen en de waarden van hun samenleving te dienen. Met bijvoorbeeld beter onderwijs. Vandaag denken scholieren niet meer na over burgerschap en onze toekomst. Je moet van jongeren niet alleen producenten maken die onze economie versterken, maar ook goede burgers met gevoel voor verantwoordelijkheid. Ons onderwijs zorgt nu voor goede producenten, maar rampzalig slechte burgers. Harde werkers die niet weten in welke richting ze moeten gaan. Dat maakt mensen doelloos en angstig..»

– Hoe ziet uw ideale wereld eruit?

Holslag «Ik hoop van harte dat India, China en Afrika welvaart vinden in een wereld waarin we met elkaar concurreren op basis van wat ons uniek en waardevol maakt, niet op basis van onderdrukking, slavernij, goedkope rotzooi en vervuiling.

»Ik wil geen Europa dat zich aan de voeten van een autoritair Chinees rijk werpt. Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in het digitale autoritarisme dat China nu uitrolt, met camera’s op straat die gezichten herkennen. Dan kun je strafpunten krijgen als je een glas wijn te veel drinkt of een bedenkelijk boek koopt. Dat is een hightechsamenleving van slaven.»

– Bent u bang voor de toekomst?

Holslag «Ik lig wakker van de gedachte dat er een nieuwe oorlog kan uitbreken. En dat we die zullen verliezen. In de strijd om veiligheid kunnen we niet meer mee. De VS en China doen onderzoek naar honderdtachtig nieuwe militaire technologieën, Europa onderzoekt er een veertigtal.

»Het negeren van harde militaire macht is een uitnodiging aan anderen om zich arrogant op te stellen. Europa is een nietige uithoek tussen twee gigantische landmassa’s: Afrika, waar de bevolking bijna twee miljard zielen telt, en Eurazië, waar China alles naar zich toetrekt. Maar hoe zorg je ervoor dat onze samenleving weer de mouwen opstroopt, als militairen zich beschaamd voelen als zij in uniform op straat lopen?»

https://www.humo.be/humo-archief/397497 ... -rR3pTJWvM

Gebruikersavatar
piddybull
Premiummember
Premiummember
Berichten: 2089
Lid geworden op: 21 Jan 2013 22:45
Locatie: Aardbol
waarderingen: 3360
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor piddybull » 15 Jan 2019 11:58

Een simpelere versie is deze,of ze correct is laat ik in het midden :


Schermafbeelding 2019-01-15 om 11.56.01.png
U kunt de afbeeldingen in deze bijlage niet bekijken, registreer hier en bekijk de bijlage.
Dirk19 liked last!
THINK BIG !! GALAPAGOS - TOLEDO - BEST IN CLASS : FILGOTINIB - Probably the best biotech in the world

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4142
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2828
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Dirk19 » 17 Jan 2019 07:18

Als China wakker wordt, zal de wereld op haar grondvesten schudden”, zei Napoleon eens. Quand la China s’éveillera ... in 1973 gebruikte de Franse politicus Alain Peyrefitte die woorden in de titel van zijn bestseller – bijna één miljoen exemplaren verkocht.

Inmiddels is China inderdaad ‘wakker’. Maar terwijl we van Donald Trump in het Witte Huis elke tweet, elke escapade, elk juridisch onderzoek uitpluizen en bespreken, weten we van zijn grootste tegenspeler op het wereldtoneel zo goed als niets. In die leemte voorziet de met vaart en inzicht geschreven biografie van Ties Dams: De nieuwe keizer: Xi Jinping, de machtigste man van China

ttps://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/11/ach ... g-a3398542

Gebruikersavatar
Dirk19
Premiummember
Premiummember
Berichten: 4142
Lid geworden op: 04 Mei 2012 17:19
waarderingen: 2828
Contact:

Re: Politiek (internationaal)

Berichtdoor Dirk19 » 19 Jan 2019 08:57

50464653_2080735705353905_3302335770471170048_o.jpg


China is stealing a whole sea.

China's ultimate goal is to annex the whole South China Sea, nearly 1.35 million square miles claimed by China without legal merit and which belongs to six other nations.

The South China Sea includes some of the world’s most important shipping lanes and fisheries. Critically important mineral resources, including oil, are thought to be there in large quantities as well.

Recently, the UN Hague tribunal overwhelmingly backed the Philippines in a case on the disputed waters of the South China Sea, ruling that rocky outcrops claimed by China - some of which are exposed only at low tide – cannot be used as the basis of territorial claims.

It said some of the waters were “within the exclusive economic zone of the Philippines, because those areas are not overlapped by any possible entitlement of China”. The tribunal furthermore found China had violated the Philippines’ sovereign rights in those waters by interfering with its fishing and petroleum exploration and by constructing artificial islands.

Beijing rejected the tribunal's ruling in South China Sea case prompting the Chinese president, Xi Jinping, to say that "China’s territorial sovereignty and marine rights’ in the seas will not be affected will not be affected by the ruling".

China has even go as far as closing the air space around It's artificial islands, which are located in disputed waters, threatening to shoot down any aircraft that will come near them.

Chinese expansion in the South China Sea is bringing conflict between Beijing and its neighbours – Japan, South Korea, the Philippines and Vietnam – closer than it has been for decades. Vietnam has fortified several islands it controls, while Japan has been publicly rebuked by Beijing over its 'interference' in the sea – most of which China claims. The Philippines has called for "restraint and sobriety" as its own dispute with Beijing rumbles on.

The likelihood is that while China will continue its sabre-rattling in the South China Sea, it is unlikely to push its neighbours so far that a regional war could break out and trigger a Sino-US conflict, but experts increasingly urge both Washington and Beijing to be aware of the costs – if only to deter them further from provoking a conflict that neither sides want.
U kunt de afbeeldingen in deze bijlage niet bekijken, registreer hier en bekijk de bijlage.


Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden beleggers en profiteer
van minder advertenties en abonneer op onderwerpen.

Registreer nu binnen enkele tellen