Econocom

Beleggen en aandelen kopen in België, beursberichten, informatie delen, beurskoersen analyseren + Mid, Small, Fixing
Filoe
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 77
Lid geworden op: 27 Nov 2015 09:36
waarderingen: 47
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor Filoe » 13 Jul 2018 10:31

Volgens mij is er dit jaar GEEN dividend over 2017. Er is enkel een terug betaling van kapitaal a rato van €0.12 per aandeel. Staat in het jaarverslag op pagina 127.
14-11-2014 liked last!
Word gratis lid op Beursig.com

Discussieer met duizenden andere beleggers en
profiteer van minder advertenties, abonneren op
favoriete onderwerpen en toegang tot de chatbox.

Registreer u binnen enkele tellenpowered by Surfing Waves

Sunny
Forum verkenner
Forum verkenner
Berichten: 51
Lid geworden op: 19 Okt 2013 12:37
waarderingen: 21
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor Sunny » 13 Jul 2018 10:43

Nieuwe shortpositie sinds 11/07, enfin toch boven de meldingsdrempel, hoeveel er onder weten we niet.
Pfffff... :evil:

https://www.fsma.be/nl/content/short-selling

Gebruikersavatar
wannesax
Forum veteraan
Forum veteraan
Berichten: 1325
Lid geworden op: 18 Aug 2014 19:21
waarderingen: 872
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor wannesax » 13 Jul 2018 10:52

Louise Beveridge joins Econocom as Head of Brand

published on 13 juli 2018

https://www.econocom.be/nl/actus/commun ... head-brand

Hopelijk krijgt ze een gewoon salaris dit keer en geen opties :shock:

Simbake
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Feb 2016 07:16
waarderingen: 6
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor Simbake » 13 Jul 2018 10:56

Het volume begint te normaliseren, angsthazen zijn overboord, herstel van de koers kan nu beginnen.

Simbake
Forum newbie
Forum newbie
Berichten: 10
Lid geworden op: 25 Feb 2016 07:16
waarderingen: 6
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor Simbake » 13 Jul 2018 16:24

Ik zat er dus naast vanmorgen wat het volume betreft :? Vraag mij toch af wie er aan deze koers verkoopt!?
cicero007 liked last!

14-11-2014
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2062
Lid geworden op: 29 Dec 2017 16:39
waarderingen: 593

Re: Econocom

Berichtdoor 14-11-2014 » 13 Jul 2018 16:44

Ik zat er dus naast vanmorgen wat het volume betreft :?

Toen niet... ;) De omzet in stuks was toen echter al flink op weg om bovengemiddeld te gaan worden, door het vrij vroege tijdstip van uw bijdrage. Het verschil tussen de hoogste en laagste intraday koers was wel normaler. Gemiddeld zo'n 2%, 3% verschil. Vanochtend zo'n 2%, maar nu ook al een dikke 4% (high €2,654, low €2,54), en de dag is nog niet voorbij.

Overigens zegt een gemiddelde niet alles. Kocht iemand eerder 10.000 aandelen @ €5,30, dan kan diegene nu 20.000 aandelen kopen. En misschien snel weer verkopen, als winstjeneminkje. Menselijk afgerond zal de 200-daagse gemiddelde omzet iets meer dan 350.000 stuks zijn, inclusief deze periode. Voor deze periode was het (iets minder dan) 300.000, zoals iemand hier als eens noemde.

Gebruikersavatar
vogelspotter
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2573
Lid geworden op: 26 Aug 2015 19:37
Locatie: Limburg
waarderingen: 2641
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor vogelspotter » 14 Jul 2018 08:36

14-07-2018
Het is eenzaam vissen op de bodem


Serge Mampaey


Hoe diep kan een aandeel zakken? Het was een trouwe lezer die me deze week de vraag stelde, een lezer die een onfortuinlijke aandeelhouder is van Econocom (-10,9%, 2,55 euro). De specialist in de digitalisering van bedrijven kelderde in amper een jaar met twee derde. De IT-groep moest vorige week opbiechten dat er dit jaar geen groei in zit, maar dat de winst bijna een kwart zal terugvallen.

Het antwoord op de vraag is simpel. '100 procent', vertelde ik hem, waarna hij wat verbouwereerd van zijn pintje nipte. Een aandeel kan nu eenmaal niet onder nul zakken. Er zijn tal van voorbeelden van bedrijven waarvan de beurswaarde uiteindelijk naar niets evolueerde, gaande van Lernout & Hauspie, over City Bird tot Alfacam. Vooraleer u depressief wordt: vergeet ook niet dat het stijgingspotentieel van een aandeel onbeperkt is, en dus groter dan de grootst mogelijke daling.

Hij verwachtte natuurlijk dat ik iets zou zeggen over Econocom, waarvan de bodem ergens diep in de Marianentrog lijkt te liggen. Daarop een antwoord geven is moeilijker. Gelukkig lijkt de kans op een daling naar nul uitermate klein. Het bedrijf met 11.000 werknemers is nog altijd winstgevend, kan bogen op een gezonde balans en is actief in een florerende sector. Een minimale opbrengst komt er al binnen enkele weken, wanneer Econocom 12 cent per aandeel kapitaal uitkeert.

Hyena's en gieren

Maar wanneer een storm over een aandeel raast, kan de ravage enorm zijn. In de eerste plaats vertalen de lagere winstprognoses zich automatisch in een lager koersdoel in de modellen van analisten. Ten tweede zijn beleggers niet langer bereid de waarderingsratio's van het verleden op tafel te leggen. Omdat lijken uit de kast zijn gevallen en het vertrouwen in het management een knauw heeft gekregen, willen beleggers pakweg nog 10 in plaats van 15 keer de (lagere) winst betalen. Ten derde lokt zo'n terugval de hyena's en gieren van de beurs: de shorters storten zich op het bedrijf, omdat ze weten dat op korte termijn geen goed nieuws te rapen valt. De kans is zelfs groot dat Econocom na de jaar- ook de vijfjaarsprognoses nog naar beneden moet aanpassen.

Bij Econocom zijn de massale verkoopgolf alvorens het slechte nieuws bekend raakte en de verkoop door insiders verzwarende factoren. Dat doet veel beleggers afzijdig blijven. Een herstel van de resultaten kan de koers opnieuw doen opveren, maar dat zal nog niet voor morgen zijn. Ook de aankoop van aandelen door de hoofdaandeelhouder, de familie Bouchard, of door andere insiders, zou een teken zijn dat zij de tuimelperte overdreven vinden en zou de val kunnen stoppen.

Kijken naar wie wel koopt, kan lonen. Als stelregel ga je daarvoor best niet af op de inkoopprogramma's van de bedrijven. Uit onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat grote inkoopprogramma's vaak gepaard gaan met zware verkooporders door insiders. Met andere woorden: de bedrijven kopen de aandelen van hun directie- en bestuursleden, tegen gedopeerde koersen.

Inkopen door ingewijden zijn daarentegen wel vaak een gunstig teken. De Amerikaanse bankreus JP Morgan toonde aan dat aandelen die massaal door insiders worden gekocht de 20 weken nadien gemiddeld 7 procentpunt beter presteren dan de markt. Bij de grote aankopers op de website van de beurswaakhond FSMA duikt de voorbije maanden vaak de familie De Cuyper op van de petflessenmaker Resilux (+1,7%, 142,20 euro). De holding Belfima van voorzitter Alex De Cuyper sloeg sinds eind mei 5.166 aandelen in, goed voor een uitgave van 0,76 miljoen euro.

Over Resilux is de voorbije maanden weinig nieuws te melden. Het bedrijf uit Wetteren investeert wel fors . Het bouwt zijn acht fabrieken in de wereld verder uit, en nam vorig jaar een slabakkende sectorgenoot in Servië en een Zwitsers petrecyclagebedrijf over. De modernisering van de Servische dochter en zware investeringen in extra capaciteit moeten dit jaar de resultaten weer hoger kunnen sturen, zei CEO Dirk De Cuyper op de jongste algemene vergadering.

Voor wie het al vergeten was: in 2016 deed de investeringsmaatschappij Bain Capital een bod van 190 euro per aandeel op Resilux. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat Bain Resilux met een sectorgenoot wou fuseren en de Duitse mededingingsautoriteit dwarslag. In de biedprijs zat toen nog 16,30 euro cash per aandeel die intussen als een kapitaalvermindering is uitgekeerd. Maar zelfs als we dat in rekening brengen, lag de biedprijs gevoelig hoger dan de huidige koers.

De familie De Cuyper heeft ervaring met de verkoop van bedrijven. Alex verrichtte pionierswerk bij de vervanging van gebakken door plastieken bloempotten. Hij verkocht zijn florerende bedrijf Thovadec Plastics, actief in tuinbouwverpakkingen, in 1989 aan het Britse Bowater.

Bij Agfa-Gevaert (+1,7%, 3,91 euro) heeft Active Ownership een belang van minstens 7,5 procent gekocht. Het aandeel ging tot en met dinsdag elke dag hoger, wat de langste winstreeks opleverde sinds 2000. Volgens insiders zien de Duitsers vooral brood in een afsplitsing van de gezondheidstak. Siemens splitste al enkele maanden geleden zijn medische divisie af. General Electric kondigde eind juni aan hetzelfde te doen. Dat doet de druk op Agfa toenemen, zeker wanneer de markt een forse waardering op de nieuwe medische giganten plakt.

Ook de lingeriemaker Van de Velde (+8,2%, 31,70 euro) kreeg bezoek van bodemschuimers. Topman Erwin Van Laethem stelt dat hij beterschap ziet sinds april, ook al zakte de halfjaaromzet nog 3,2 procent. De voormalige beurslieveling was sinds begin vorig jaar 58 procent gecrasht.

Soms valt een aandeel zo sterk terug dat kapitaalkrachtige bodemvissers meteen het hele bedrijf willen opslokken. Bij Ontex (+34,1%, 26,02 euro) heeft de Franse investeringsmaatschappij PAI intussen een voet tussen de deur gekregen. Na een verbeterd bod van 27,50 euro per aandeel laat de luiermaker de Fransen toe de boeken uit te pluizen. ABN Amro denkt dat PAI uiteindelijk nog 0,5 à 1 euro meer zal betalen als extra toetje, vaak een standaardstrategie. Op donderdag 26 juli komt Ontex met halfjaarcijfers.

Nieuwe bazen

Bij Banimmo (-1,5%, 3,34 euro) denkt Patronale Life dat de dip voorbij is. De Belgische levensverzekeraar neemt het belang van 49,51 procent over van het Franse vastgoedbedrijf Affine, dat het geld goed kan gebruiken. Patronale doet zoals de wet het voorschrijft een bod op de resterende aandelen. Maar aandeelhouders die hoopten op snel gewin zijn eraan voor de moeite. De biedprijs ligt lager dan de beurskoers. De nieuwe referentieaandeelhouder wil de beursnotering behouden, en Banimmo gebruiken als vehikel om zijn pas opgerichte vastgoedpoot te helpen groeien.

Banimmo blunderde de voorbije jaren met diverse projecten en was de kampioen in het vernietigen van waarde. Met een onderwaardering van 27 procent tegenover de intrinsieke waarde is Banimmo het goedkoopste vastgoedaandeel. Intussen is een nieuw management aangesteld en zijn de schulden met twee derde verminderd. Maar beleggers zullen eerst resultaten willen zien vooraleer een hogere waardering op Banimmo te plakken. Een opsteker: op korte termijn kan Banimmo geen Econocom'ke doen, want de onvoorwaardelijke biedprijs van 3,30 euro is de bodem.
Bron:"De Tijd"
brizbo liked last!
AB Inbev,Arcelor,ASIT,Avantium, Deceun,Deutsche Bank,econocom, Euronav,Greenyard,Nyrstar,OneSpan ,Weight Watchers, X-Fab,Wessanen.
Verk.TomTom , Petro Brasileiro S/A ADR A.

Maxwell35
Forum gebruiker
Forum gebruiker
Berichten: 181
Lid geworden op: 05 Mar 2016 09:43
waarderingen: 34
Contact:

Re: Econocom

Berichtdoor Maxwell35 » 14 Jul 2018 10:40

Reden te meer om er voorlopig nog ver van weg te blijven momenteel. :wtf:

14-11-2014
Forum elite
Forum elite
Berichten: 2062
Lid geworden op: 29 Dec 2017 16:39
waarderingen: 593

Re: Econocom

Berichtdoor 14-11-2014 » 14 Jul 2018 10:55

Paginavulling van De Tijd schreef:Hoe diep kan een aandeel zakken?
Het antwoord op de vraag is simpel. '100 procent', vertelde ik hem, waarna hij wat verbouwereerd van zijn pintje nipte. Een Een minimale opbrengst komt er al binnen enkele weken, wanneer Econocom 12 cent per aandeel kapitaal uitkeert.

willen beleggers pakweg nog 10 in plaats van 15 keer de (lagere) winst betalen.
De kans is zelfs groot dat Econocom na de jaar- ook de vijfjaarsprognoses nog naar beneden moet aanpassen.

Inkopen door ingewijden zijn daarentegen wel vaak een gunstig teken.

De kapitaaluitkering zorgt ervoor dat de te simpele ROI van -100% nooit meer -100% kan zijn. Details...

Dezelfde lagere K/W wordt dubbel gevierd. Van 15 naar 10, en "zelfs ook" een neerwaartse aanpassing. De auteur gaat er ook aan voorbij dat die groei niet per aandeel was, dat die groei gekocht moet worden (inmiddels 150% groei t.o.v. 120 miljoen), dat de aanpassing al verwacht wordt via een analistenconsensus, dat Econocom van de domme doelen al slappere ambities maakte en dat aanpassing een blessing in disguise is.

Wat fijn, dat het management van Econocom met een relatief kleine aankoop "vaak" de beurswaarde kan ompompen. Laten ze zich maar focussen op intern herstel en niet op de koers. Focussen op de koers per aandeel deden ze met het groeiplan ook niet. De auteur gaat er ook aan voorbij dat oninteressante verkopende insiders hebben verkocht op de weg naar €5,40. Te laat, dus. Er wordt met zulke stemmingmakerij echter wel ruimte gemaakt voor een juichende stijging zodra een insider een koop meldt; dat is zo.

Vermeldingswaardig én meldingswaardig is dat Econocom tegelijkertijd verschillende bewoordingen voor de aard van het groeiplan gebruikt. In het persbericht en op de website. "goals", "targets" en "ambitions". Dat "ambitions" de meest recente is, is geen reden om de website dan niet ook aan te passen. Nu moeten zelfs professionals een beetje gokken wel woord het juiste is, terwijl uitvoering nogal koersgevoelig is. Wat mij betreft kan het maganement beter een realistischer plan presenteren, nu al, dan dat er met de aankoop van wat aandelen vertrouwen in de troekomst wordt uitgesproken. 100% groei was al teveel, laat staan 150% voor een bedrijf met weinig autonome groei en met druk op werkelijke winstmarges. "Goal", "target" of "ambition"? Ze zouden minimaal consequent hetzelfde woord kunnen gebruiken. Zoals al eerder genoemd, het op 42 na beste voetballertje van het dorp kan de nietszeggende ambitie hebben om later profvoetballer te worden, maar managers kunnen worden afgerekend op hun eigen, goedgekeurde doelen.

O ja, en de 200-daagse gemiddelde omzet in stuks is inmiddels menselijk afgerond 400.000. Dat was zo'n "280k", en is nu "380k". In de 400 zit weliswaar de piek, maar het is ook een reflectie van de lagere koers. De omzet ligt al 12 dagen op rij boven al deze gemiddelden.
Sunny liked last!

kronos
Forum actieveling
Forum actieveling
Berichten: 601
Lid geworden op: 23 Aug 2012 15:18
waarderingen: 153

Re: Econocom

Berichtdoor kronos » 14 Jul 2018 11:07

'Het bedrijf met 11.000 werknemers is nog altijd winstgevend, kan bogen op een gezonde balans en is actief in een florerende sector'. Dat is wat telt voor mij en al de rest is larie.